Direktni UV tisak

UV tehnologija digitalnog tiska već duže vrijeme postavljena je kao ekološka norma u zemljama EU. Pridaje se velika pažnja ECO pristupu proizvodnji te se nerijetko kupci odlučuju na nešto skupllju, ali dugoročno prihvatljiviju tehnologiju.

Direktni digitalni UV tisak omogućava oslikavanje svih materijala do 2 m širine i 3 cm debljine, pa čak i ako su u pitanju reljefne površine. Uz ekološki segment bitno je i da se ovom tehnologijom smanjuje cijena krajnjih proizvoda koji su donedavno rađeni metodom kaširanja tiska na razne površine. Uz tisak na materijale u pločama printer ima mogučnost i klasičnog tiska na sve materijale u rolama.

Uz sve ostale prednosti, UV tinta je koncipirana na način da ju UV zrake stabiliziraju pa izlaganje suncu ne utiče negativno u smislu blijeđenja tinte tokom dugotrajnijeg izlaganja.

UV tisak

UV tisak

Tisak je moguć na velikom broju materijala: papir, platno, drvo, keramika, MDF, tekstil, metal.

Maksimalna rezolucija ispisa je 1440dpi. Kako je materijal statičan prilikom printanja, moguć je iznimno precizan ispis čak i na reljefnim podlogama. Maksimalna dimenzija ispisa je 120cmx240cm.

UV tisak – najmodernija i najprihvatljivija vrsta tiska

Digitalni tisak je idealan za manje i srednje naklade koje mogu biti neisplative prilikom offset tiska. Kako nema potrebe za dugotrajnom pripremom i izradom ploča za tisak, posao je moguće napraviti u kraćem roku bez značajnog gubitka kvalitete, a po puno povoljnijoj cijeni.

UV tisak je najmodernija (pod)vrsta inkjet tiska koja se počela primjenjivati u digitalnom tisku velikih formata unatrag nekoliko godina.

Razlikuje se od drugih podvrsta iz više razloga: Sušenje: kapljice tinte se fiksiraju u roku od 0,2 sekundi nakon tiska, neovisno o brzini. Sušenje se obavlja putem posebnih UV lampi čija valna duljina emitiranog UV svjetla odgovara fotokemijskim receptorima koji se nalaze u tinti. Time je omogućena znatno veće brzine tiska jer brzina sušenja ne ovisi o brzini tiska.

Kapljica tinte nema “vremena” da se razlije pa je time i sama preciznost tiska puno veća (tzv “dot placement”) čime se postiže bolja kvaliteta.
Interakcija sa podlogom: tinta ne “ulazi” u materijal kao sto je to slučaj sa solventnom i vodenom bazom tinti. Ona se fiksira (polimerizira) na površini materijala čime se postiže puno bolja konzistentnost boje na širem rasponu materijala (otisak je ujednačeniji na različitim materijalima).

Digitalni uv tisak

Digitalni uv tisak

Gore navedeni razlozi omogućuju da UV tehnologijom možemo tiskati na različite materijale, krute i fleksibilne i uz jedinstvenu prednost koju posjedujemo – digitalni tisak bijele boje.

Pored navedenih prednosti mora se naglasiti da je UV tehnologija ekološki puno prihvatljivija od solventne jer je neusporedivo manja emisija štetnih tvari.