Metal-halogene lampe

Metal halogene lampe su vrsta srednje živine lučne lampe (s elektrodama) u kojem je spektralni izlaz modificiran dodavanjem metalnih halogenida na sadržaj žarulje.

Prednosti

  • koriste se za rasvjetu velikih prostora gdje je važna kvaliteta svjetla i visoka razina rasvjetljenosti osobito za stadione, teniske terene, sportske dvorane, izložbene prostore i sl.
  • dobar indeks uzvrata boje stvara ugodan ambijent s odličnim vizualnim svojstvima
  • odlična stabilnost boja osigurava dobru raspodjelu svjetlosti kroz cijeli vijek korištenja

Najčešća primjesa su željezni halogenida, što pojačava izlaz u UV regiji i galija i indija gdje se izlaz pomaknuo snažno u vidljivom području. Slika A: ilustrira spektralni izlaz od željezom punjenih lampi. Slika B: ilustrira spektralni izlaz indijum punjenih lampi.

Metal halogene lampe

Metal halogene lampe

spektar_metal-halogena_lampa

Na kojem principu rade metal-halogene lampe?

Metal halogene lampe (MH) se sastoji od luka cijevi (nazivaju se i cijevima za pražnjenje ili “plamenikama”) unutar vanjskog omotača. Luk cijevi može biti izrađen od kvarca ili keramike, a sadrži plin (najčešće argon), živu i soli. Tradicionalne kvarcne metal halogene cijevi su oblikom slične živinim, no one rade na višim temperaturama i pritiscima.

Metal hologene lampe počinju s radom kad im balast opskrbljuje visok početni napon veći od onog koji inače dolazi do elektroda svjetiljki kroz plinske smjese u luk cijevi. Plin u MH cijevi luka mora biti ioniziran prije nego struja krene lampom. Uz ispravan početni napon, balast također regulira lampicu početnu struje i lampicu radne struje.

Kako tlak i temperatura rastu, materijali unutar luka cijevi isparavaju i emitiraju svjetlost i ultraljubičasto (UV) zračenje. Žarulja (koja se još zove “vanjski plašt” ili “vanjska omotnica”), obično izrađena od borosilikatnog stakla, osigurava stabilan toplinski okoliš za luk cijevi te sadrži inertnu atmosferu koja čuva komponente luk cijevi od oksidacije na visokim temperaturama i smanjuje količinu UV zračenja koje emitira žarulja. Neke MH lampe imaju obloženja na unutarnjoj žarulja koja difundira svjetlost.