Optimizacija korištenja UV tehnologije

optimizacija-koristenja-uvSam napon je općenito nedovoljan za generiranje luk-a unutar lampe te zahtjeva transformator za razvoj potrebnog većeg napona. Zbog živine pare lampe su po otporu negativni uređaji, te kako takvi obično zahtijevaju balast kako bi ih se spriječila prekomjerna količine struje koja bi ih uništila.

Postoje dvije osnovne vrste reaktivnih balasta koji se koriste za rad lampi koje u sebi sadrže živine pare, a to su induktivni i kapacitivni. Za induktivne balaste, lampa je spojena izravno na izlazu balasta. Te prigušnice imaju dvije prednosti. Prvo, reaktancija prigušnice učinkovito ograničava napon lampe s minimalnim gubitcima snage. Drugo, kada se napajanje prvi put primjenjuje naponski šiljak proizvedene prigušnice se često koristi u nekim krugovima radi postizanja iskre u lampi.

Kapacitivna reaktancija prigušnice savladava taj problem uporabom kondenzatora spojenog u seriju sa svjetiljkama. Ovi kondenzatori održavati konstantni naponski izlaz na lampu čak i kada ulazni napon varira. Opterećenja moraju biti pravilno uskladiti s električnim zahtjevima lampi.