Zbrinjavanje UV lampi

UV lampe sadrže male doze žive, što je dobro poznata otrovna tvar. Prema nedavno promjenjenim WEEE propisima, više nije dopušteno ostavljanje UV lampi na odlagalištima već se zbrinjavanje vrši na određenim lokacijama za odlaganje tvari koje sadrže živu.

AlbatrosAdria nudi svojim korisnicima popis lokacija i sugestije gdje se i kako rješiti starih, rabljenih UV i fluorescentnih svjetiljki. Svjetiljke je moguće u potpunosti reciklirati, uključujući i povrat žive za ponovnu uporabu.

Pravilno zbrinjavanje

Otpadne “profesionalne” svjetiljke kupljene prije ožujka 2006. za upotrebu u administraciji, industriji ili trgovini moraju odlagati sami potrošači.

Svjetiljke za profesionalnu upotrebu kupljene nakon ožujka 2006. obuhvaćene su zakonom kao “nova otpadna oprema” te su označene simbolom koji prikazuje prekrižen koš za smeće. Njih:

  • mogu zbrinjavati sami potrošači iz privatnog ili javnog sektora; to je financijski privlačna opcija ako se uzmu u obzir trenutne cijene otpadnog/starog željeza ili
  • ih se može besplatno vratiti specijaliziranim poduzećima koja se bave zbrinjavanjem otpada. Takva poduzeća prikupljaju otpad i za njemačke proizvođače svjetiljaka. Jedno takvo poduzeće je i Iseroh.

Dobro je znati: UV lampe imaju vijek trajanja od preko 1.000 sati.