Životni vijek UV lampe

Životni vijek  UV lampePostoje mnogi faktori koji utječu na životni vijek UV lampi – od toga kako se upravlja lampama do radnog okruženja – svi ti čimbenici u konačnici određuju radne sate lampe.

Osim što daju UV svjetlo, živine pare iz lampe također proizvode dnevno i infracrveno svjetlo. Zapravo, oko 60% svjetla proizvedenog čini infracrveni spektar. To je zbog visoke radne temperature unutar žarulje. Ta toplina, zajedno sa stranim materijalima pohranjenim u kvarc, uzrokuje da se kvarc pretvoriti u staklo. To ostakljenja će na kraju dovesti do toga da će se smanjiti intenzitet lampe na razinu na kojoj više nije pogodna za primjenu.

Upravljanje lampom utječe na brzinu ostakljenja. Brzo dodavanje ili uklanjanje topline općenito povećava brzinu ostakljenja. Dakle, dodavanje napajanja u svjetiljku uzrokuje brže raspadanje žarulje. Tijekom stavljanja u pogon, unutarnji tlak svjetiljke je nizak. Kao tlak raste, elektrode pršte od volframa koji se nalazi na unutarnjoj strani svjetiljke i dalje promiče ostakljenja.

Još jedan čimbenik koji utječe na ostakljenje je kako se upravlja lampom. Svaki materijal pohranjena u kvarc, uzrokovat će da se kvarc pretvoriti u staklo. To osobito vrijedi za ulje na rukama. Zbog toga treba izbjegavati pretjerano rukovanje lampi i uvijek nositi čiste pamučne rukavice prilikom zamjene lampi.

Uklanjanje topline je još jedan važan čimbenik koji utječe na radni vijek žarulje. Neadekvatno hlađenje i manjkavost prilikom odvođenja topline stvara pretjerano vruće radno okruženje te doprinosi prijevremenom ostakljenju.

Pod normalnim uvjetima rada i rukovanja, vaša AlbatrosUV lampa će zasigurno pružiti najmanje 1000 sati radnog vijeka.